Eşya Depolama İpuçları: Eşyalarınızı, arşivinizi, ticari ürünlerinizi vs. bir “öz depolama/self storage” alanında depoluyorsanız, bazı noktaları göz önünde bulundurmanızda fayda olacaktır. Bu ilk mülkünüzü saklamadan önce, yararlı depolama ipuçlarımıza göz atın:
Taşıma/Saklama Kolileri
- Kolilerin mümkün olduğunca aynı büyüklükte olmasına dikkat edin. Böylece boş alan bırakmadan ve kolaylıkla istifleme yapabilirsiniz. Farklı amaçlarla kullanılan kolileri aynı ebatlarda olması beklenemez. Ama aynı amaçla kullanılan koliler aynı büyüklükte olmalıdır. Örneğin kitap kolileri, mutfak kolileri gibi.
- Kolileri, kırılganlığına, ağırlığına vb. gruplandırın. İstiflemeyi bu gruplamaya uygun şekilde yapın. Ağır kolileri alta, hafifleri üste gelecek şekilde istifleyin.
- Depolama süreniz veya depoladığınız eşyanın niteliği ya da kullanım alanınız gibi kriterlere göre koli veya kutuların cinsini belirleyin. Uzun süreli, kırılgan malzemeleri depolayacaksanız ve deponuz üst üste çok fazla sayıda koli/kutu istiflemenizi gerektiriyorsa plastik taşıma/saklama kutularını kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Kısa süreli ve kırılgan olmayan eşyalar için karton kolileri kullanmanız daha ekonomik olabilir. Ya da üst üste istifleme yapmayacaksanız veya sadece birkaç kat istifleme yapacaksanız karton kutu/kolileri tercih edebilirsiniz.
- Kolileri tamamen dolu şekilde taşıyın veya istifleyin. Kolileri dolduramadığınız durumlarda boş alanları mutlaka dolgu malzemeleri ile doldurun.
- Her koli/kutudaki tüm eşya ve malzemelerin bir listesini yapın ve koli/kutuyu etiketleyin. Eşyaları kolayca bulabilmek için bir envanter listesi de hazırlayabilirsiniz.
- Kırılabilir parçaları sarmak için ambalajlama ve paketleme kağıdı kullanın. Bunun yanında balonlu naylon da eşyalarınızı sarmak için iyi bir alternatif olacaktır. Her eşyayı tek tek sarın ve yerleştirin. Üst, alt ve kenarları dolgu malzemesi ile destekleyin, hatta eşyanın cinssine göre sardıklarınız arasına da dolgu koymanız faydalı olabilir.
- Kitapların katlanmaması, kırışmaması için kitapları düz olarak yerleştirin. Kitaplar için nispeten daha küçük ve kitap ebatlarına uyacak, boş alan kalmasını önleyecek koliler kullanın.
- Mümkün olduğunca her şeyi koli/kutulara koyun. Koli/kutulara konamayacak eşyaları; eşyanın cinsine göre, naylon, balonlu, streç naylon, battaniye vb.ile sarın. Ambalajlanmayan ve paketlenmeyen eşyalar toz, kir ve hasarlara maruz kalır.
Depoların Genel Düzeni
- Eşyalarınızı depoya yerleştirmeden öce, zemini toz ve kirden arındırın.
- Depolama yaparken tüm eşyalarınıza kolayca erişebileceğiniz bir düzenleme yapmaya gayret edin. Örneğin depo ortasında küçük bir koridor oluşturabilirsiniz.
- Sıklıkla erişmek istediğiniz ya da önce alacağınız eşyanız varsa bunları kolayca alabileceğiniz yerlere yerleştirin.
Mobilyaların Depolanması
- Mobilyaları mümkün olduğunca sökün. Böylece daha rahat deponuza yerleştirebilirsiniz. Mobilyaların tekrar montajında kolaylık sağlamak için parçaları sarın ve aynı yere koyun. Parçalara numara vererek ve etiketleyerek sökün ki, montajda parçaları kolayca birleştirebilin.
- Ayrıca, vida, somun gibi parçaları sarıp veya torbalara koyup ana parçaya bantlayın veya bağlayın.
- Sandalyeleri oturacak yerleri birbirine gelecek şekilde üst üste koyarak yerleştirin.
- Daha küçük veya kırılgan eşyaları saklamak için mobilyalardaki çekmeceler kullanabilirsiniz.
- Çizilmeyi ve tozlanmayı önlemek için mobilyaları uygun malzemelerle ambalajlayın. Ayrıca, kenarlara köşe koruyucular kullanmanız mobilyalarınızı olası hasarlardan koruyacaktır.
Elektronik Eşya Depolama İpuçları
- Elektronik eşyaları maksimum koruma sağlamak için balonlu naylon ya da battaniye kullanarak sağlam bir şekilde ambalajlayın. Streç naylon ile bu tür malzemeleri sabitlemeniz ilave bir koruma sağlar.
- Mümkün olduğunca orijinal kutuları kullanın.
- Bu tür malzemeleri doğrudan yere koymayın, ilk anda görebileceğiniz ve daha ağır ve hasar riski düşük eşyaların üzerine koyun.
Resimler, Aynalar ve Lambaların Depolanması
- Küçük resimleri köpükle veya balonlu naylonla sargıyla sardıktan sonra koli/kutulara koyun.
- Büyük resimleri ve aynaları uygun malzemelerle sardıktan sonra resim/çerçeve kolilerinde saklayın. Bu tür koliniz yoksa oluklu karton ve streç naylonla sabitleyerek depolayabilirsiniz.
- Lamba ve abajurları sardıktan sonra kolilere koyun ve mutlaka etrafını dolgu malzemeleriyle korumaya alın.
Giysiler, Yastık/Yorganlar, Çarşafların Depolanması
- Elbiseleri koruyucu elbise torbaları veya kılıfları kullanarak askılı elbise kolilerine koyun.
- Kırışmayacak kazak vb. elbiseleriniz ile battaniye, yorgan ve çarşaflarınızı elbise taşıma torbalarına koyarak depolayabilirsiniz.
- Giysilerin ve diğer kumaş eşyaların en iyi şekilde korunması naftalin vb. maddeler kullanmanız yararınıza olur.
- Vakumlu torba ve hurçlar özellikle havalı, fazla yer kaplayan eşyalarınız için ideal bir saklama yöntemi olabilir.
Beyaz Eşyaların Depolanması
- Beyaz eşyaları güzelce temizleyin ve kurulayın.
- Depolamadan önce hortumları ve kabloları bağlayın. Hareketli parçaları sabitleyin
- Battaniyeler, balonlu naylonlarla güzelce sararak depolayın.
El aletleri ve Metal Nesnelerin Depolanması
- Paslanmayı önlemek için aletleri makine yağı ile silin. Bunları diğer eşyalardan uzak tutun.
- Garip şekilli ve keskin aletleri metal kutular içine koyun.
Bir cevap yazın